Hugó és a Nagyi kakukkos órája


Hugó óvodába járt, de nem szerette. Mikor anyukája megkérdezte tőle,
- Mi a baj az óvodával? - csak annyit mondott: - Hangosak a gyerekek.
Hugó mindig egyedül játszott. Szeretett rajzolni és volt egy kedvenc piros színű markolója, azt tologatta. Mikor kérdezték ebédnél, hogy kér-e még repetát, nem mert kérni. Pedig éhes volt. Mikor pisilnie kellett, akkor sem mert szólni, hanem inkább visszatartotta.

Hugóért általában a nagymamája jött az óvodába. Hazafelé az útjuk egy óriási játszótér mellett vezetett el, ahol dinoszaurusz formájú mászókák és csúszdák voltak. A kisfiú nagyon szeretett volna bemenni, de a Nagyi fáradt volt, és azt mondta:

- Ez a játszótér nagyfiúknak való!

Nagyinál a szekrénybe rejtett levendula illata keveredett a frissen őrölt kávé illatával. A kisfiú szerette ezeket az illatokat, különösen, ha sütemény illat is keveredett bele. Így volt ez ma is. Hugó leült a virágmintás kanapéra, csendesen majszolta az aszalt sárgabarackos gyümölcskenyeret.
Közben nézte a kakukkos órát, és várta, hogy a kicsi óramutató odaérjen az ötös számhoz, a nagy pedig felfelé nézzen. A következő perben hangos kattogás, és valamiféle dallamhoz hasonló nyikorgás volt hallható és egy mókás, kicsi madár nyújtogatta a nyakát, azt harsogva:

 - Kakuukk, kakuuuukk!!

Hugo_kakukkos_ora 

A kakukk rugója már rozsdásodott és csak nagyon lassan húzta vissza a házikójába. Hugó teljes szívéből kacagott rajta.

Ekkor jött be a Nagyi a szobába a teáskannával:

- Csoda, hogy ez a vén kakukk még mindig rikácsol, pedig annyi idős, mint én. Látom, mennyire tetszik, ha elmegyek, a tiéd lehet.

 - Nagyi, az mit jelent, hogy elmész? Azt hittem te mindig velem leszel.

- Tudod, Hugó, előbb-utóbb mindenki elmegy.

- Hova mennek?

- Én úgy hiszem, hogy a mennybe, az angyalok közé.

- Értem, és néha lejössz meglátogatni?

- Álmaidban tudunk találkozni, ha szeretnéd. Viszont nem tudok érted menni az óvodába.

Hugó elgondolkozott. Kis idő múlva megkérdezte:

- Ugye még nagyon sokszor jössz értem az oviba, mielőtt elmész a mennybe?

- Ameddig ez a vén kakukk rikácsol, addig még én is itt vagyok. – mondta Nagyi, és legyintett.

 

Hugóért hatra jött az anyukája, megpuszilta a Nagyit és mentek haza a kis kék autójukkal, a nagy barna házukba. Az úton anyukája próbálta kérdezgetni Hugót, hogy milyen volt az ovi, de a kisfiú nem figyelt. Túlságosan lekötötték a kakukkos óra körüli gondolatok.

Megvacsoráztak, és Hugó hamar lefeküdt. Nagyon fáradtnak érezte magát és semmi kedve nem volt hallgatni szülei szokásos elégedetlen mormogását, szóváltását.

Éjjel csodás álmot látott. Nagymamájával játszott az új dinoszauruszos játszótéren. A legmagasabb mászókákról integetett neki, hosszú csúszdákon csúszott le merészen.

Nagyi büszkén mondta: - Milyen ügyes nagyfiú lettél!

Másnap reggel boldogan ment oviba, azzal az elhatározással, hogy megkéri Nagyiját menjenek délután a dinoszauruszos játszótérre. Alvás után összecsomagolta uzsonnáját és kiült a folyosóra. A percek lassan teltek. Egyszer csak ismerős lépéseket hallott. Rohant az ajtó felé:

- Nagyiii!!

Az ajtó kinyílt, és apukája állt a küszöbön.

Ilyen még sosem fordult elő.

- Gyere, Hugó. Anya már vár.

Hugó annyira elszomorodott, hogy nem bírt megszólalni. Kis idő múlva kiszálltak az autóból egy ijesztően nagy épület előtt, apával kézen fogva mentek fel a síkosra kijárt csigalépcsőkön. A kórházban kellemes virágillat volt, és második emeleten meleg bordó színű függönyök és barna bútorok fogadták őket. A 213-as ajtó előtt megálltak egy pillanatra, majd lassan kinyitották az ajtót.

Nagyi az ágyban feküdt, Hugó úgy látta alszik, kedves mosollyal az arcán. Mintha ő is Hugó álmát látná. Anya mellette ült egy széken és fogta Nagyi kezét. Apával összenéztek. Anya szeme könnyes volt, és apa kérdő tekintetére nemet intett.

- Hugó, Nagyi elaludt. – mondta Anya.

- Értem, de ha felébredt újra ő jön értem az oviba? – kérdezte Hugó.

- Nem, sajnos, már nem. – és Anyukája sírva ölelgette Hugót.


Pár nappal később ovi után Anya, Apa és Hugó átnéztek a Nagyi lakásába, minden rendben van-e. A szülők pakolászni kezdtek.

Hugó leült a kanapéra, és magába szívta Nagyi ismerős illatát. A levendulát még érezni lehetett, most a kávé enyhébb volt. Hugó ránézett a kakukkos órára és várta, hogy a kis mutató az ötösre érjen, a nagy mutató pedig egyenesen felfelé álljon. Azonban a mutatók nem mozdultak, megálltak peckesen 11 óra 23 perckor.

Hugónak ezzel szemben gyorsan forogtak a kerekek a kis buksijában, eszébe jutott a Nagyival folytatott beszélgetése. Felpattant, odatolt egy széket az óra alá és levette. Kérdezés nélkül rohant, ahogy csak bírt az Óráshoz a sarkon. Ide jöttek el néha a Nagyival beszélgetni, az Órással gyermekkoruk óta ismerték egymást.

Hugó szinte beesett az ajtón.

 - Lassabban fiam! Mi ilyen sürgős? – kérdezte az Órás.

- A Nagyi, a kakukk, tudja elromlott!! Meg kell javítania!! – lihegte a kisfiú.

- Hmm. Add csak ide. Ez az óra nagyon régi. Csoda, hogy eddig bírta. Én készítettem Nagyidnak, mikor megszületett. Akkoriban szép hangja volt, még kellemesen zenélt is. Na lássuk. Rúgó csere. Fogaskerekeket megolajozom, kitisztítom. Na jól van. Ráfér még egy kis csinosítgatás, de most már működni fog.

- Köszönöm!- mondta hálásan Hugó, és rohant vele vissza a Nagyi nappalijába. Felállt a székre és visszaakasztotta a falra. Leült a kanapéra és várt. A következő percben gyönyörű dallam csendült fel, és a kis kakukk ugyanolyan érdes hangon, mint szokta rikoltotta:

- Kakuukk, Kakuuukk!


Hugó tapsolt örömében. Nagyon boldog volt. Anya és Apa, akik beszaladtak a szobába a zajra, nem értették mi lelte Hugót.

 Másnap Hugó nagy örömmel ment óvodába, és várta a délutánt. Mikor az ajtó mögött hallotta az ismerős lépteket, felpattant és rohant: - Nagyii!

De az ajtóban ismét az apukája várta. – Hol van Nagyi? – kérdezte apukáját.
Apa kissé felemelte a szemöldökét: - Hát a Nagyi elment, fiam. Tudod. A mennybe.
- Igen, tudom, de már megjavította az Órás az órát Apa! Már működik!

 Apa nem értette, csak szorosan átölelte Hugót. - Nagyi nem jön vissza többé, fiam. – mondta Apa és könnyes volt a szeme.

Hugóval összeborulva sírtak. Hugó nagyon csalódott volt, de lassan megnyugodott és elmondta apukájának az álmát.

Aznap délután a család együtt játszott a dinoszauruszos játszótéren, a legnagyobb mászókák tetejéről integetett a kisfiú a szüleinek, és mikor a legnagyobb csúszdákon bátran lecsúszott, lent apukája és anyukája azt mondták: - Milyen ügyes nagyfiú lettél!

 Hugo_stegoszaurusz

Hugó boldog volt és álmában továbbra is együtt játszott, és teázott nagymamájával, annyiszor ahányszor csak kedve volt.

 





2017. 01. 17.

Oszd meg másokkal is!

További bejegyzések


Hugónak kistestvére születik
2017. 02. 08.

Hugó, miután kilépett a pékség ajtaján, Böhmné asszonyságtól kapott finomságokkal, rohant ahogy csak bírt a kórházig. Itt pihegett egy kicsit mielőtt felszaladt a lépcsőkön a bejárathoz, ahol apa már várta. A kórház a pékségtől csak néhány háztömbnyire ágaskodott az ég felé furcsa díszes tornyaival, tetőteraszával és Rafael arkangyal egy emelet magas szobrával a bejáratánál. A bejárat felett a következő felirat ékeskedett: „Isten meggyógyít”.

Olvass tovább

A pékség
2017. 01. 24.

A pékséget mindenki szerette, nem csak a kiáramló isteni illatok és a kellemes meleg nyerte meg a betérőket, hanem Böhm asszonyság kedves mosolya is. Ez a mosoly sokat ért Boróka város lakóinak. Aki csak belépett a pékségbe, mosollyal a száján lépett ki onnan. Böhmné mindenkivel türelmes volt, és megjegyezte mi a kedvence, mi az amit általában vásárol és mire vágyik, de nincsen elég pénze hozzá. Nem telt bele egy hónap a pékség nyitása óta, és már mindenkit a nevén szólított.

Olvass tovább

Az órás
2017. 01. 20.

Nem messze Bori néni bababoltjától, a Kökény és Rózsafa utca sarkán áll egy régi épület, talán éppen ma 111 éves. Falait ez ünnepi alkalomból újravakolták és nap sárgára festették. Mióta az eszemet tudom, az Órásmester lakik benne. Kis boltja felett lógó kovácsoltvas cégért maga az Órás készítette. Az ablakban még kint volt a „Frissen festve” tábla, mikor Bölömbér asszonyság feltépte a gyönyörű faragott fa ajtót. A csengőnek nyikkanni sem volt ideje, és az Órás a határozott belépés ellenére sem nézett fel munkájából. Éppen egy szív alakú zsebórát javított.

Olvass tovább