Az órás


Nem messze Bori néni bababoltjától, a Kökény és Rózsafa utca sarkán áll egy régi épület, talán éppen ma 111 éves. Falait ez ünnepi alkalomból újravakolták és nap sárgára festették. Mióta az eszemet tudom, az Órásmester lakik benne. Kis boltja felett lógó kovácsoltvas cégért maga az Órás készítette. Az ablakban még kint volt a „Frissen festve” tábla, mikor Bölömbér asszonyság feltépte a gyönyörű faragott fa ajtót. A csengőnek nyikkanni sem volt ideje, és az Órás a határozott belépés ellenére sem nézett fel munkájából. Éppen egy szív alakú zsebórát javított.

- Elkészült már az órám? Nem, nem sürgetni akarom, kedvesem, csak egyszerűen nem bírok meglenni az óra nélkül! Az én drága Ludwigomra emlékeztet, alighogy elvesztettem őt, leállt az óra is.

- Egy pillanat, hölgyem, a perckereket kellett kicserélnem. Így ni, parancsoljon. – nyújtotta át a gyógyult zsebórát az Órásmester.

- Pompás! Egyszerűen tökéletes! És milyen helyesen kattog, mintha egy dallamot dúdolna! Ludwigom azt mondta mindig hordjam magamnál, hiszen a pontosság karaktert ad. Ő maga sosem késett el. Képzelje, első randevúnkra készültem, és késve indultam útnak. Lekéstem a vonatot. Ő a peronon várt. De hiába. A következő levélváltásig nem tudta mi történt velem. Rettenetes lelkiismeret furdalás gyötört és eldöntöttem, soha többé nem késem el sehonnan. Amikor végre találkoztunk ezzel a szív-alakú órával ajándékozott meg, hogy mindig tudjam mennyi az idő. Hát nem romantikus?

- Nagyon figyelmes az urától, asszonyom.

- Igen. Isten nyugosztalja.

- Mindenkinek megvan a maga ideje, és az Ön szíve még ketyeg, hölgyem, ne búslakodással töltse.

- Igaza van, rázta meg magát Bölömbér asszonyság, elővette kis tükrét a nagy puha mindent-elnyelő táskájából és kirúzsozta a száját. Ugyanolyan schwunggal ahogy jött, úgy távozott is. Nyomában némi por szállt fel, és az Órás felemelte a szemöldökét. Mormogott valamit dús bajsza alatt, megvakarta kopaszodó fejét és a következő javítandó után nézett.

Nem mindig javított ám, csak keddenként. A hét nagyobb részében órákat készített. Ő rakta össze a szerkezetet, az alkatrészeket egy nürnbergi gyárból rendelte. Még könyveket is írt a javításukról. Az egyik példány épp az asztalon hevert: Schwarz Zsigmond: A komplikált zsebórák – 1928. A szerelőműhelyt egy kis függöny választotta el az Órás nappalijától, ahol egy igazi Rieffler ill. Strasser féle csillagászati ingaóra állt. Ez volt a legpontosabb óra a kisvárosban. Minden órát ehhez igazítottak. Pontosabban a pap ez után igazította a templom toronyóráját, és mindenki más a toronyóra szerint állította be a sajátját.

Az Órásműhelyben 100 féle óramű kattogott, zenélt, kakukkolt – ki-ki tudása szerint. De mind egyszerre. Itt rend volt, kérem szépen.

Az Órás kis boltját mindenki szerette. Az idősek beszélgetni jártak be, a fiatalok meg érdeklődve tapasztották orrukat a kirakat üvegéhez, hátha megpillantják Cook kapitány hajósóráját. Az Órásról senki sem tudta hány éves, csak azt lehetett tudni, hogy Toboz utca 23-ból a 93 éves Margitka néni édesapja is itt készítette menyasszonyának az óráját. Az Órás nem volt beszédes típus, viszont bölcsen tudott hallgatni, és így az öregasszonyok megelégedéssel távoztak a boltból, mondván, milyen jót beszélgettek. A fiatalok mindenféle mendemondákat jártattak közkézen, miszerint az Óráshoz kalózok járnak órát állítatni, és, hogy a német gyárat, ahonnan az órák alkatrészei származnak, igazából manók lakják. Ők bányásszák a rubint is, a csapágykövekhez. Az alkatrészeket, pedig az éj leple alatt szállítják ide az erre felkért tündérek. A történeteket azzal próbálták alátámasztani, hogy egyetlen szállítmányt hozó autót se láttak még megállni az Órás ajtaja előtt, és sokféle alak megfordult a boltban, külföldiek is. Az Órás híre valóban átlépte az országhatárokat.

Az Órás csak mosolygott a bajsza alatt ezeken a történeteken. Ettől eltekintve az óráinak valóban volt valamiféle varázsereje. Akinek Schwarz-féle mechanikus órája volt, az mindig pontos volt, jól beosztotta az idejét és betartotta az ígéreteit. Úgy tűnt ez a jellemformáló hatása mindenkire egyformán hat. A városkában elterjedt a híre, hogy babáknak már születésük napjára érdemes ilyen órát készítetni, az esetleges jellemhibák megelőzésére.

Egy-két kisbaba azért mindig akadt, akinek szülei nem gondoltak erre a roppant fontos beszerzendőre, de előbb-utóbb mindig pótolták. Egy szép napos őszi délután a 14 éves Aurél szülei, nem tudván mitévőek legyenek a fiúk hanyagságával és nemtörődömségével, utolsó menedékként engedve a szóbeszédnek, beléptek az Órásmesterhez.

- Egy zsebórát, nem is karórát szeretnénk, a fiúnknak. – hebegte Gyárfásné.

- Hm, pontos születési dátuma? – jegyzetelt az Órás.

- 2003.09.28., kérem belegravírozná a hátoldalára, hogy : Aurélkának?

- Ahogy óhajtja, hölgyem. Megmondaná a pontos órát és percet?

- Hogyan kérem? De hát maga tudja a legjobban mennyi az idő.

- A fia születési óra, percét kérem.

- Ó, értem. 14:32. – mondta Gyárfásné elpirulva.

- Rendben, holnapra lesz készen.

- Holnap? Nem lehetne már ma?

- Ha 14 évig ráért, hölgyem, akkor kibír még 24 órát nélküle.

- Ön ezt nem érti, Aurél nagyon rosszul tanul, mindig széthagyja a holmiját és sosem jön időben haza. Ha számon kérem, felhúzza a vállát és becsapja a szobája ajtaját. Az anyai szívem nem bírja tovább.

- Értem, jöjjön vissza éjjel 11-kor, addigra elkészítem, de ha megbocsát, akkor most be kell zárnom az üzletet.

 

Gyárfásné tűkön ült otthon, és kivételesen nem a fia miatt aggódott, hogy hol van már. Alig bírta kivárni, hogy elkészüljön az óra. Vajon tényleg segíteni fog a fia megnevelésében?

23:00-kor pontban bekopogott az Órás ajtaján.

- Lépjen be! – hallatszott bentről a barátságos hang.

- Parancsoljon- nyújtotta át a karórát Schwarz úr. – és itt van még valami.

Elővett a pultból egy régi zsebórát.

- Ezt még édesapja felejtette nálam. Megjavítottam, az Öné.

Gyárfásné szóhoz sem jutott a meglepetéstől, csak fizetett és hazatántorgott. Odakészítette fia ágya mellé az éjjeliszekrénykére az új órát és aludni tért.

Furcsa dallamra ébredt fél hétkor, mikor kinyitotta a szemét, látta, hogy a zsebóra zenél. Megfogta és lenyomta a tetején a gombot. A zene abbamaradt, helyében egy felirat jelent meg az üvegfelületen. – Készíts reggelit! –

Gyárfásné abból kiindulva, hogy fia úgysem eszik reggel, mert későn kel és elrohan az iskolába, már régóta nem készített reggelit, sem uzsonnát. Ehelyett inkább tovább aludt.

- Biztos káprázik a szemem. – mormogta Aurél anyukája – de azért felkelt, és elkészítette a bundás kenyeret, fia kedvencét.

Abban a pillanatban hét órakkor újabb dallam csendült, a hang a fia szobájából jött.

Álmosan és meglepve előjött Aurél. Leült és benyomta a reggelijét. A karóra kékesen fénylett a karján.

- Tetszik az órád?- kérdezte reménykedve Gyárfásné.

- Ühüm. – volt a válasz.

Aurél felöltözött és elindult az iskolába, közben elégedetten simogatta a pocakját.

Gyárfásné belépett fia szobájába és körülnézett. A földön mindenfelé szennyes és tiszta ruhák hevertek, úgy tűnt valamit nagyon keresett Aurél a ruhásszekrényében. Almacsutkák, és rágóval összeragasztott képregények hevertek a szőnyegen. Az íróasztalra kedvenc bandái nevét firkálta Aurél, a falakon újságkivágások, poszterek híres focistákról. A polcon rémregények, sci-fi bestsellerek sorakoztak. A laptop bekapcsolva hagyva, valami Gyárfásné számára értelmezhetetlen zenét játszott. Közelebb lépve látta, hogy valamilyen számítógépes játék, ahol szörnyeket kell legyőzni. Gyárfásné épp elhatározta, hogy ha a fia hazaér, sürgősen rendet rakat vele ebben a disznó ólban és eltiltja a buta játékoktól, amíg nem tanul.

Ekkor zizegni kezdett a zsebórája, és az alábbi felirat jelent meg az üveglencséjén: „Játszva tanulj!”

Gyárfásné megdöbbent, és mivel nem tudott másra gondolni, leült a gép elé és elindította a játékot. Meglepődött, mert egyáltalán nem volt egyszerű legyőznie a szörnyeket és saját királyságot építenie. Logikai és stratégiai érzék kellett hozzá, emellett hamar kellett dönteni és cselekedni. Sikerült végigcsinálnia az első pályát, és a végén meglepődve látta, hogy a fia milyen magas pontszámot ért el ebben a játékban. Elgondolkodott. Ha az élet dolgaiban is ilyen motivált lenne, és jól döntene, cselekedne, akkor sikerei lennének. Fejéből már el is illant a megrovás gondolata, ehelyett a megfelelő motiváción agyalt.

 

Aurél helyet foglalt az osztályteremben, leghátul ült, az ablaknál. Általában kifelé szeretett nézelődni, nem nagyon szerette a tanórákat. A tanár úr mindig kicikizte, ha valamit nem tudott, viszont, ha néha olykor jól tudta a választ, nem őt szólította. Aurél hamar megtanulta, hogy jobb csendben ülni, mintha ott sem lenne. A tanár hamar elkönyvelte gyenge tanulónak, így esélyt sem adott neki ezen változtatni.

- No lám, ma nem késett el, fiam. – szólította meg Tibi bá, a töritanár. – Jutalmul kérdezek magától pár évszámot.

Aurél tudta is, meg nem is.

- Kettes, üljön le. – ripakodott rá Tibi bá. – Maga reménytelen.

Az összes többi tanóra hasonlóan telt, Aurél vagy kifelé révedt az ablakon, vagy kérdezték és lesújtó véleménnyel voltak teljesítményéről. Egyetlen dolgot szeretett az iskolában: a focit. A nagyszünetben ebéd helyett és délután is focizott, ameddig csak lehetett. Általában míg mindenki más haza nem ment, vagy be nem sötétedett.

Így volt ez ma is, és már előre számított anyukája korholó, számon kérő tekintetére, és arra, hogy megint meghallgathatja milyen haszontalan, rendetlen. Nem is sietett haza, sétálgatott még kedvenc helyein, de egyszer csak a karórája kéken villogott és az alábbi felirat jelent meg rajta: Az elkerülés nem oldja meg a problémát.

Aurél a fejét vakarta ugyan, de hazatántorgott. Nagy sóhajjal belépett az ajtón. Anyukája meleg vacsorával várta.

- Spagettit készítettem. Gondolom éhes vagy. – szólt kedvesen.

Aurél leült és úgy evett, mint száz farkas. Hiszen ebéd helyett is focizott.

- Megkérdeztem a kerületi focicsapat edzőjét, és bevesznek, ha félévkor legalább hármas az átlagod. Heti 4 edzésre mehetsz el, ha négyes és 5-re ha 4,7 feletti. Tudod, az iskolád elve, hogy a sport ne menjen a tanulás rovására.

Aurélnak tátva maradt a szája, meg sem hallotta a kritériumokat, csak azt, hogy focista lesz belőle, igazi focista. Örömmel feküdt le és másnap azzal a tudattal figyelt az órákon, hogy hamarosan fociedzésre mehet, ahol azt csinálhatja amit szeret. Valóban rendszeretőbb lett, és pontosabb, mert minden időt ki akart használni, hogy profi focista lehessen. Gyárfásné pedig mindig készített reggelit Aurélnak és uzsonnát is csomagolt, hiszen kell az erő egy igazi sportolónak. És ami a legfontosabb: nem engedte el reggel elismerő szavak nélkül fiát az iskolába.

Gyárfásné hálás szívvel gondolt az Órásmesterre, és megfogadta, ha kisbaba születik a családban, az első dolga lesz beszerezni neki egy Schwarz féle csodaórát.





2017. 01. 20.

Oszd meg másokkal is!

További bejegyzések


Hugónak kistestvére születik
2017. 02. 08.

Hugó, miután kilépett a pékség ajtaján, Böhmné asszonyságtól kapott finomságokkal, rohant ahogy csak bírt a kórházig. Itt pihegett egy kicsit mielőtt felszaladt a lépcsőkön a bejárathoz, ahol apa már várta. A kórház a pékségtől csak néhány háztömbnyire ágaskodott az ég felé furcsa díszes tornyaival, tetőteraszával és Rafael arkangyal egy emelet magas szobrával a bejáratánál. A bejárat felett a következő felirat ékeskedett: „Isten meggyógyít”.

Olvass tovább

A pékség
2017. 01. 24.

A pékséget mindenki szerette, nem csak a kiáramló isteni illatok és a kellemes meleg nyerte meg a betérőket, hanem Böhm asszonyság kedves mosolya is. Ez a mosoly sokat ért Boróka város lakóinak. Aki csak belépett a pékségbe, mosollyal a száján lépett ki onnan. Böhmné mindenkivel türelmes volt, és megjegyezte mi a kedvence, mi az amit általában vásárol és mire vágyik, de nincsen elég pénze hozzá. Nem telt bele egy hónap a pékség nyitása óta, és már mindenkit a nevén szólított.

Olvass tovább

Hugó és a Nagyi kakukkos órája
2017. 01. 17.

Hugó óvodába járt, de nem szerette. Mikor anyukája megkérdezte tőle, - Mi a baj az óvodával? - csak annyit mondott: - Hangosak a gyerekek. Hugó mindig egyedül játszott. Szeretett rajzolni és volt egy kedvenc piros színű markolója, azt tologatta. Mikor kérdezték ebédnél, hogy kér-e még repetát, nem mert kérni. Pedig éhes volt. Mikor pisilnie kellett, akkor sem mert szólni, hanem inkább visszatartotta. Hugóért általában a nagymamája jött az óvodába. Hazafelé az útjuk egy óriási játszótér mellett vezetett el, ahol dinoszaurusz formájú mászókák és csúszdák voltak. A kisfiú nagyon szeretett volna bemenni, de a Nagyi fáradt volt, és azt mondta: - Ez a játszótér nagyfiúknak való!

Olvass tovább