A Hold


 A Hold békésen szendergett csillagmintás ágyikójában. Mélyen aludt. A nap első sugarai már elérték talpacskáját. Behúzta a takarója alá. Esze ágában sem volt felkelni. Nemsokára a hasát is elérték a sugarak és kezdett melege lenni a takarója alatt.


- Ümmmmm - mormogta álmosan és átfordult a hasára. Mikor a nap már a feje búbját érte, a fejére húzta a csillagmintás takaróját. Már javában este volt, de a Holdat hiába keresték az emberek az égen.

A Nap aggódott és megint megböködte finoman sugaraival.

- Hagyj aludni! – hangzott a válasz a sötétkék pamut alól. – Ma nincsen kedvem.

- Mi a baj? – kérdezte a Nap.

- Rossz kedvem van.

- Akkor majd nem mosolyogsz, de nélküled nincsen igazi este. – próbálta felvidítani a Nap.

- Nem hiányzom én senkinek. – mormogta a takaró alól a Hold.

- Látod, ez nem igaz. Nekem már is hiányzol és ha kidugnád a fejed a takaród alól, látnád mennyien kémlelik az eget téged keresve. A szerelmes férfiak rád tekintve mondanak költői kedvességeket kiválasztott hölgyüknek, ha nem vagy ott kevésbé romantikus az éjszaka.

A Hold felvonta a szemöldökét.

- Azt mondod szükség van rám?

- Igen. Nélküled nincsen ár-apály a Földön, és kevésbé fényes az éjszaka.

- Persze, és a vérfarkasok sem tudnának kinek vonyítani. – válaszolta ironikusan, de már jobb kedvvel a Hold.

- Igen, és a holdkórosok sem tudnának kóborolni. – vette fel a fonalat a Nap.

A Hold kidugta az orrát a takaró alól.

- Te nem unod járni a köreidet?

A Nap elmosolyodott:

- Én nem körözök, ti keringtek körülöttem. Élvezem, hogy sugaraimmal megmelengetem az embereket, és felvidítok mindenkit. Boldog vagyok, mert tudom, hogy fontos vagyok.

- És azt mondod én is az vagyok?

- Igen, ráadásul te sosem keringsz egyedül, mindig veled tart a Föld.

- Ez igaz. – válaszolta a Hold, és felgörbült a szája széle. – A Föld a vicces kis emberlényekkel. Szeretnek engem, főleg a nők.

- Így van, na bújj elő te nők kedvence!

A Hold nagyot nyújtózott és ledobta magáról a takarót. Aznap olyan szépen és erősen világított, mint még soha. A Földön ezen az éjszakán sokan kiültek és nézték páratlan szépségét. Ki tudja hány szerelem szövődött ezen az éjjelen.

 

Írta és illusztrálta: Büdyné Vági Eszter



Cimkék

Mese


2016. 02. 25.

Oszd meg másokkal is!

További bejegyzések


Hugónak kistestvére születik
2017. 02. 08.

Hugó, miután kilépett a pékség ajtaján, Böhmné asszonyságtól kapott finomságokkal, rohant ahogy csak bírt a kórházig. Itt pihegett egy kicsit mielőtt felszaladt a lépcsőkön a bejárathoz, ahol apa már várta. A kórház a pékségtől csak néhány háztömbnyire ágaskodott az ég felé furcsa díszes tornyaival, tetőteraszával és Rafael arkangyal egy emelet magas szobrával a bejáratánál. A bejárat felett a következő felirat ékeskedett: „Isten meggyógyít”.

Olvass tovább

A pékség
2017. 01. 24.

A pékséget mindenki szerette, nem csak a kiáramló isteni illatok és a kellemes meleg nyerte meg a betérőket, hanem Böhm asszonyság kedves mosolya is. Ez a mosoly sokat ért Boróka város lakóinak. Aki csak belépett a pékségbe, mosollyal a száján lépett ki onnan. Böhmné mindenkivel türelmes volt, és megjegyezte mi a kedvence, mi az amit általában vásárol és mire vágyik, de nincsen elég pénze hozzá. Nem telt bele egy hónap a pékség nyitása óta, és már mindenkit a nevén szólított.

Olvass tovább

Az órás
2017. 01. 20.

Nem messze Bori néni bababoltjától, a Kökény és Rózsafa utca sarkán áll egy régi épület, talán éppen ma 111 éves. Falait ez ünnepi alkalomból újravakolták és nap sárgára festették. Mióta az eszemet tudom, az Órásmester lakik benne. Kis boltja felett lógó kovácsoltvas cégért maga az Órás készítette. Az ablakban még kint volt a „Frissen festve” tábla, mikor Bölömbér asszonyság feltépte a gyönyörű faragott fa ajtót. A csengőnek nyikkanni sem volt ideje, és az Órás a határozott belépés ellenére sem nézett fel munkájából. Éppen egy szív alakú zsebórát javított.

Olvass tovább